Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2007 23:32 - Иван Тодоров - Доктора
Автор: mutri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 19418 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 18.10.2007 20:35


image  image

Иван Тодоров – Доктора е роден на 27 декември 1964 година в Димитровград. Следвал е медицина в Стара Загора, но не се е дипломирал. Не е осъждан. Срещу него са се водили две дела – за отвличане, по което делото е върнато за преразглеждане на първа инстанция и за пране на мръсни пари, по което все още няма никакъв резултат , а след убийството на Доктора – няма и да има.

Има участие в две дружества – "Амигос" ООД и "Източни финанси" ООД, където съдружници са му Петър Петров – Амигоса , Димитър и Дойчин Мирянови , Асен Паскалев, Борислав Виденов.

НАЙ-ГОЛЕМИЯ КОНТРАБАНДИСТ?

Оперативната ( извънпроцесуалната ) информация сочи Доктора , като един от основните контрабандисти в средата на 90те години на миналия век. На практика и до днес няма нито едно доказателство, което да подържа тези хипотези или пък другите – свързани с делата за отвличане и пране на пари и въпреки това в медиите нееднократно се появява информация окачествяваща Тодоров , като най-големия контрабандист на цигари , като наркобос , като елитен престъпник. Турската преса , във връзка с правителствената делегация дошла на посещение в деня на убийството, дори го сочи за глава на българската мафия.

По този повод, в интервю за вестник "Монитор" , Тодоров заявява:

"Аз съм един контрабандист, който контрабандира неизвестни стоки с неизвестни превозни средства през неизвестни граници по неизвестен начин. Приписват ми се почти магически способности да телепортирам стоки от една точка на света до друга точка на света, като затова няма нито един документ и нито едно доказателство.МВР счита за съвсем нормално да изнася тази информация в определени вестници и по този начин да я легализира."

В интервюто той също заявява ,че във всеки контрабанден канал има замесен висш служител на МВР, което е прието навътре от Министерството.

АТЕНТАТ №1

На 18 април 2003 година брониран сребрист Мерцедес S престояващ близо до автобусна спирка на Цариградско шосе в София е взривен пред десетки свидетели. Адската машина е поставена под дясната предна седалка – там където се вози обикновено собственика на возилото. Точно в този момент обаче той не стои на нея а на шофьорското място – по някаква причина решил в този момент да кара лично. Шофьорът на Доктора – Йордан Спасов , който седи до него, е разкъсан на парчета. Самият Тодоров е запечатан от случаен фотограф непосредствено след взрива – лицето му е в кръв и обгорено. Освен временната загуба на слуха , обаче Доктора няма никакви други сериозни наранявания и съвсем скоро, никой не би могъл да предположи ,че това лице е било обект на бомбен атентат.

През Ноември , Иван Тодоров заявява ,че зад опита за убийството му стоят: "Бивш приятел , красавица и нисък генерал, който пуши пури за близо 3000 лева на месец и преправя костюмите си."

Медиите приемат ,че бившия приятел е Петър Петров – Амигоса , красавицата е Ася Зафирова ( приятелката на Доктора), а по отношение на генерала , в пресконференция , Бойко Борисов заявява ,че става въпрос за ген. Васил Василев , тогавашния шеф на ДНСП. Последният е освободен от поста си 10 дена след това.

ЯХТЕНИЯТ СКАНДАЛ – ПОЛИТИЧЕСКО СЪТРЕСЕНИЕ БЕЗ ПОСЛЕДИЦИ

МВР твърдят ,че намират в куфарчето на Доктора , изхвърчало при взрива, снимки, които под формата на доклад за връзки на политически с престъпни фигури се предават на президента и премиера. Избухва сериозен скандал. Лицата запечатани на снимките са министрите от правителството на Симеон Сакскобургготски – Милен Велчев и Пламен Петров и и тогавашния царски депутат - Мирослав Севлиевски.
Четвъртия човек в играта на карти е Петър Петров- Амигоса , а на заден план усмихнат седи Иван Тодоров – Доктора . Мястото е яхта в Монако по време на кръг от Формула 1.


image

Освен посочените лица , в доклада фигурират и имената на военния прокурор Трендафил Трайков и апелативния прокурор от Софийска прокуратура Иван Петров.
За тях се твърди ,че имали нерегламентирани контакти в Доктора и небезизвестния Константин Димитров – Косьо Самоковеца.

Заради доклада , в който всъщност няма никакви конкретни доказателства , на 25 април Бойко Борисов си подава оставката – министър-председателят не я приема. Няколко месеца по-късно и Милен Велчев прави същото , но и неговата оставка не е приета.

Николай Филчев пък – главен прокурор по това време , веднага изисква оставките на двамата прокурори – те отказват. По-малко от три години след случилото се Трайков е предложен за повишение в Върховна касационна прокуратура.


АТЕНТАТ №2

image

На 22 февруари 2006 година, черно "Порше Кайен" С 7270 ХС с двама души на предните места се движи по стръмната ул.Червена стена в квартал Лозенец. На пресечката с бул. Черни връх , автомобилът е засипан с куршуми от двама души. Над 15 точни изстрела са регистрирани в тялото на седящия отдясно Иван Тодоров. 10 куршума пък за извадени при продължилата 4 часа операция от тялото на шофьора му – 37 годишния Васил Стоянов Михайлов

Според полицията в атентата са участвали минимум две лице и най-вероятно поне още едно. Убийците причаквали жертвата часове наред в паркирани в близост Фиат Брава и Ауди. Трети атентатор най-вероятно е следял Доктора и е известил наближаването му на първите двама.

След покушението двете коли потеглят в двете посоки на Черни връх и изчезват безследно. По-късно е намерено Аудито изоставено в кв.Надежда.

С изключение на намерените 22 гилзи от 9мм пистолети, не са намерени други следи. Положителна роля затова е изиграл дъжда започнал, като по поръчка кратко след убийството. Свидетели обаче успяват да опишат убийците на МВР , където им е съставен портрет. Последните не са били с маски и не са ползвали заглушител. Единият е висок около 180 сантиметра, на видима възраст 30-35 години, с дълга до раменете коса и черни мустаци. Облечен е в черно яке и има средно телосложение. Другият извършител е висок 170 сантиметра, едър, на видима възраст около 25-30 години, с черно яке и бейзболна шапка.

ДЕЛАТА СРЕЩУ ДОКТОРА

Името на бизнесмена нашумява след бомбения атентат срещу него през 2003 година. Преди това никой от широката публика не е чувал за Доктора. След опита за покушение и след яхтения скандал разтърсил политическия живот в страна , медиите започват периодично да пускат материали за него.Това е може би една от основните причини за възобновяване на делото срещу Тодоров, спряно преди 10 години.

Твърди се ,че през 1994 година хасковския бизнесмен с няколко висящи дела Милослав Кръстев е отвлечен от 10 мъже, които го държат няколко дни във къщата на Иван Тодоров в село Марково и му отнемат автомобил и 68 000 долара. Доктора не е разпознат от жертвата и въпреки това е осъден от Хасковския окръжен съд на 5 години затвор. Пловдивския апелативен съд потвърждава присъдата, но Върховния касационен съд връща делото за ново разглеждане от друг състав на първа инстанция.

През 2005 година пък , Прокуратурата обвинява Тодоров, че в съучастие с Петър Петров – Амигоса и Дойчин и Петър Мирянови, са осъществили пране на пари в размер на 98 млн. долара от контрабанда на цигари. Поредното заседание на делото е насрочено за 13 март 2006 година. То ще продължи , като обвиняеми остават Амигоса и брая Мирянови.

ОТЗВУК

След поредното убийство за пореден път прозвучават познати шлагери и изтъркани фрази. "Ако беше в затвора, щеше да е жив." – казва Бойко , но не Борисов, а Найденов – градския прокурор на София.

От ДСБ пък споделят ,че обмислят дали да искат оставката на Румен Петков.

От няколко места излиза мнението ,че убийството ще попречи на влизането ни в Европейския съюз. На едно от тях най-безцеремонно това е описано като свършен факт : "Убийството на Доктора отлага членството на България в ЕС".

Петър Стоянов пък от името на българските граждани , говори за шока и смута , който те били изпитали от превъзходството на престъпността над държавата.

Пак от няколко места излиза познатото мнение за безсилието на държавата да се справи с организираната престъпност.

МНЕНИЕ

Ставащото може да се разгледа в няколко аспекта.
На първо място трябва да се отбележи ,че въпреки огромното количество показни/поръчкови/големи убийства няма нито една странична жертва. Убийците са изключително точни и поразяват единствено целта си , като досега няма нито един убит човек , който е имал участта да попадне случайно на същото място в същото време. Изключение разбира се правят убитите охранители и шофьори, които обаче трудно могат да бъдат наречени странични или случайни.

В медиите възможността някой невинен гражданин да пострада, често е била повдигана при поредното убийство , но бързо отшумява, тъй като всички са наясно ,че всъщност опасността за нормалните хора е незначителна. Поради искреното си уважение към полицията, като цяло, няма да кажа ,че вероятността човек да пострада е по-голяма при полицейска акция, отколкото при поръчково убийство.

От друга страна , ако приемем хипотезата ,че държавата работи сериозно срещу организираната престъпност това би означавало няколко неща. На първо място ще има на лице значително стесняване на територията на действие на бандитите. Стесняването на територията пък означава създаване на напрежение между самите бандити , което неминуемо ще доведе до нови убийства. На второ място несъмнено , много хора ще се окажат в качеството на свидетели по дела срещу мафията. Историята показва как се третират свидетелите от обвиняемите в такъв тип дела. На трето място – когато някой бъде елиминиран физически или отстранен от позицията си, независимо каква е причината , то за неговото наследство започват да се борят "лейтенантите" и това отново поражда не друго , а поръчкови убийства.

В този ред на мисли – разглежданите убийства са закономерни независимо дали държавата се бори с тях или не. Причината за тях не се корени в превеса на силите на организираната престъпност над държавата , а въобще в позволяването на такава организация да се развие толкова.

 

Над 15 куршума за Иван Тодоров-Доктора

Убийството наподобява почерка при разстрела на банкера Емил Кюлев

Гергана Стоянова - 23.02.2006

Подсъдимият за пране на пари бизнесмен Иван Тодоров-Доктора бе застрелян вчера при поредното показно убийство в столицата. Атентатът е станал малко преди 14 часа на ул. "Червена стена" в кв. "Лозенец", докато Доктора е пътувал в черен джип Порше "Кайен". Шофьорът му Васил Стоянов е ранен и е откаран във Военно-медицинска академия.
По автомобила, собственост на съпругата на Доктора, е стреляно над 15 пъти с автоматично оръжие от двама мъже на видима възраст между 30 и 35 години. В момента полицията ги издирва по описание на работници от близкия строеж, станали неволни очевидци на разстрела. Джипът, в който пътувал Тодоров, е бил пресрещнат от друг автомобил. След това е открита стрелба по него и по 36-годишния му шофьор.
Веднага след разстрела на мястото на инцидента пристигнаха полицаи, криминалисти, градският прокурор на София Бойко Найденов и неговият заместник Николай Кокинов, който пръв потвърди самоличността на убития. Близо 20 минути след атентата оттам мина и кортежът на турския президент Ахмет Сезер, който е на официално посещение на държавния глава Георги Първанов.
Разстрелът стана в момент, когато МВР отчете спад на престъпността и показните убийства вследствие на специалните мерки, въведени от министерство след покушението срещу банкера Емил Кюлев в края на октомври м.г. Според запознати почерка на убийството на Доктора удивително напомня разстрела на Емил Кюлев, който също бе убит с няколко изстрели отстрани, докато пътуваше в колата си. Все още не са ясни версиите за атентата.

СДВР разпространи описание на убийците

Предполагаемите убийци, чието описание СДВР разпространи вчера, са двама мъже. Единият е висок около 180 см и е с черна, дълга коса и черни мустаци. Мъжът е на около 30 години. Другият е със същата височина. По време на атентата е бил с яке и бейзболна шапка. Двамата са стреляли с автоматично оръжие.





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kakvonovo - daно да знаеш
15.11.2013 00:25
Контрабандата е предадена на доктора от чичо му - офицер от ДС, служител на Димитровградското управление, които години на ред е отговарял за покровителството на така неречената "зелена пътека" от Турция към Сърбия. Не е ясно дали доктора е получил пари от чичото или от червените куфарчета, но е ясно че работеше по утвърдена схема действала години с ментор от полит бюро. България имаше доста обемен бизнес с транзитни наркотици и оръжие собствено производство. Във върхови години около 4 000 000 000 долара us.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mutri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2034264
Постинги: 25
Коментари: 403
Гласове: 84
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031