Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2017 15:38 - Съдбата на Тир
Автор: lastinline Категория: Други   
Прочетен: 896 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
пророчество от Библията удивлява с точността на своето изпълнение – съдбата на град Тир

Тир е добре познат от историята:

Древен финикийски град, намирал се на източното крайбрежие на Средиземно море. През VI век пр. Хр., около времето на написване на това пророчеството, Тир е бил процъвтяващ търговски център, притежаващ най-доброто естествено пристанище в цялото източно Средиземноморие. Защитните съоръжения на града също са били много впечатляващи. Всеобщото мнение го е класирало сред “непревземамемите крепости”. Жителите му и тяхната управа са имали повод (но както ще видим, не и причина!) да бъдат горди и самонадеяни.

Както обикновено, когато човекът има всичко, той става горд, арогантен и самодоволен. Тогава думата “Бог” му служи само като ругатня! Моралът на Тир и неговите владетели не е бил изключение от това правило. Ето какво е говорил Господ на пророк Езекийл около 586 г. пр. Хр.:


“Тире, ти си казал “Аз съм съвършен по хубост!” (Езек. 27:3).

Повечето търговски пътища за Тир минавали през Ерусалим, ето защо когато Божият народ Израел бил превзет от своите неприятели, в Тир злорадствали и били доволни от нещастието му, очаквайки липсата на конкуренция да доведе до още по-голямото им забогатяване.

Нека видим какво точно е записал Езекийл (гл. 26, ст. 1--12):

А в единадесетата година, на първия ден от месеца, ГОСПОДНОТО слово беше към мен и каза:

Сине човешки, понеже Тир каза против Ерусалим: Ха-ха! Строши се портата на народите! Обърна се към мен - аз ще се напълня, а той запустя!

Затова, така казва Господ БОГ: Ето, Аз съм против теб, Тире, и ще надигна против теб много народи, както морето надига вълните си.

И те ще сринат стените на Тир и ще съборят кулите му; и Аз ще помета пръстта от него и ще го направя гола скала.

Ще бъде място за простиране мрежи сред морето, защото Аз изговорих това, заявява Господ БОГ. И ще стане плячка на народите.

И дъщерните му градове на полето ще бъдат убити с меч; и ще познаят, че Аз съм ГОСПОД.

Защото така казва Господ БОГ: Ето, Аз довеждам против Тир вавилонския цар Навуходоносор от север, царя на царете, с коне, с колесници и с конници, с голямо множество народ.

Той ще убие с меч дъщерните ти градове на полето и ще издигне против теб обсадни кули, и ще насипе против теб насип, и ще изправи против теб щитове,

ще постави стенобойните си машини против стените ти и със секирите си ще събори кулите ти.

От множеството на конете му прахът им ще те покрие; стените ти ще се потресат от шума на конниците и колите, и колесниците, когато той влезе в портите ти, както се влиза в разбит град.

С копитата на конете ще изтъпче всичките ти улици, ще избие народа ти с меч и стълбовете на силата ти ще рухнат на земята.

Ще разграбят имота ти и ще оберат стоките ти, и ще съборят стените ти, и ще сринат прекрасните ти къщи, а камъните ти, дърветата и пръстта ти ще хвърлят сред водите.


Това е една ясна присъда от Бога над Тир заради неговата гордост и високомерие. Както е написал Соломон, гордостта предхожда падението. Изпълнила ли се е въобще? Кога и как?

Преди да видим какво казва историята, нека отбележим четири важни момента от пророчеството:

1: Вавилонският цар Навуходоносор пръв ще превземе Тир: Гл. 26:7: “Ето ще доведа от север против Тир вавилонския цар Навуходоносор, цар на царе, с коне, с колесници, с множество и с много народ”.

2: Развалините на града ще бъдат хвърлени в морето (изненадващо! На пръв поглед няма смисъл един завоевател да се престарава толкова): Гл. 26:12: “… ще съборят красивите ти къщи и ще хвърлят сред водата камъните ти, дърветата ти и пръстта ти”.

3: Окончателната съдба на Тир – от него ще остане само гола скала: Гл. 26:4, 5: “Аз ще изстържа пръстта от него и ще го направя гола скала. Ще бъде място за простиране на мрежи всред морето.”

4: Тир ще бъде унищожен от много народи Гл. 26:3,4: “…ще повдигна против тебе много народи … те ще сринат стените на Тир и ще съборят кулите му”.


Историята

През 585 г. пр. Хр. (около година след съобщаването на пророчеството) Навуходоносор II наистина напада Тир и го обсажда. Обсадата е дълга, но Навуходоносор е упорит: след цели тринадесет години (!) Тир пада под негова власт и Навуходоносор го разрушава. Така думите на пророчество № 1 се изпълняват съвършено.

През 539 г. пр. Хр. Кир Велики превзема Вавилон и с това напрактика създава персийската империя, тъй като с падането на Вавилон, неговите огромни територии преминават под властта на Кир. Така през 538 г. Тир попада под персийска власт. По това време от някогашния метропол, където е кипял живот и оживена търговия, са останали само мъртви развалини. Все пак обаче, силните думи на пророчество № 2 тепърва предстояло да се сбъднат!

Минават два века, през които поколения познавачи на Библейските пророчества може би са имали повод да се съмняват, че Божиите думи се сбъдват напълно и буквално. Та нали останките на стария Тир все още седели непокътнати на мястото си!

Но ето, че идва ново време – IV в. пр. Хр., Александър Македонски шества победно из целия свят, като покорява огромни територии. Войните му били “светкавични” и славата му, както и неговата неасимилационна политика, карала цели градове да се предават и да отварят портите си без съпротива. И ето, идва сблъсъкът с Персия. През 333 г. пр. Хр. Александър побеждава персийския цар Дарий III. След това продължава похода си на юг, където приканя финикийските градове да се предадат. Единствените, оказали съпротива, били жителите на т. нар. Нов Тир – селище, намиращо се на скалния остров срещу някогашния стар град. Те разполагали с отлично укрепление и се били приготвили за тежка борба със завоевателя.

Водата на протока между острова и брега пречела на Александър да използва технически съоръжения, които да му позволят бързо да сломи съпротивата на новия Тир. Тогава той предприел следната забележителна военна тактика: заповядал да използват останките от стария Тир, за да построят стена, която да съедини острова със сушата! Тя трябвало да бъде широка 60 м и да позволи безпрепятствено придвижване на военни части и техника. Така на брега той успял да построи и най-високите обсадни кули, които военната история познава. Те били подвижни и на височина последният дванадесети етаж достигал 50 м, като с това бил не само много по-висок от укреплението, но дори от най-високите градски кули!

Тъй като останките и развалините на стария Тир не стигнали, Александър заповядал да изриват пръст от територията на града и да я хвърлят в морето. Господ е казал: “Аз ще изстържа пръстта от него”! Построяването на стената, която заличила протока, била изумителното изпълнение на пророчествата № 2 и № 3!

Днес островът се е превърнал в полуостров, а Александровата стена е разрушена от движението на плуващите пясъци. На бившия остров има селище, наричащо се Сир и принадлежащо на Ливан. Но територията на стария Тир е напълно безлюдна. Мястото е скална местност, наистина удобна за простиране на рибарски мрежи! “Ще бъде място за простиране на мрежи всред морето.”

Пророчество № 4 също имало своето изпълнение: над града минала ръката на трима завоеватели и техните династии: халдейци, мидо-перси, гърци. Ударите върху Тир наистина били нанесени от множество народи.

Някой би възразил: “Е, стават всякакви неща и има всякакви случайни съвпадения.” Или: “Навярно Александър е знаел за написаното и се е постарал да го приложи.”

Дали? Малко вероятно – един пълководец като него не се е занимавал с театрално дело по изпълнението на сценарий, идващ от някакви свещени книги, които той може би въобще не е познавал. Да не говорим за Навуходоносор, който е споменат по име, за очевидната причина по която са били изринати камъните и пръстта, за факта, че до самия днешен ден присъдата на тези древни думи продължа да е факт за тази територия – точно там, на мястото на стария град, никога не се издига ново селище: “”.
..............................................................................................................
........................








Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tres1 - ...изпълнението на сценарий, идващ от някакви свещени книги...
02.03.2017 18:18
Защо ли ми се струва, че подобен сценарий е игран и доста преди това - Троя. Колкото до аргументите и фактите - звучат правдоподобно, но не толкова убедително. ЯХВЕ не е давал повод да бъде приеман като пророк, още по-малко жестокостите които му се приписват, са по негово внушение. В библията са писани по различно време и от неизвестен брой автори материали с основна цел да звучат логично и достоверно. Религиозният догматизъм, толкова е преиначил същността на религията, че я е превърнал в нейна противоположност. Извращенията във вярата са толкова много и значими, че тя вече е обезценена и не играе определената й роля и предназначение. Същото се отнася и до целия човешки социум, който е деградирал тотално. Тук и без прогнози за времето или бъдещето може да се каже, че след всеки пик на горе, следва и обратен на долу /пуста физика, пусти енергии/, което касае и пришествията. Но обратно по темата - доста много са градовете в миналото, през които са минавали определени търговски пътища и които отдавна са в руини или изобщо няма следа от тях. Не е логично във всичките случаи да се търси или посочва божият пръст, защото той с такива идиотщини едва ли ще се занимава. Това е резултат от подареното на хората право на ИЗБОР, който за голямо съжаление те не осъзнават и ползват по предназначение, благодарение на вродените им алчност, агресивност, мързел, завист и т.н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lastinline
Категория: Други
Прочетен: 419220
Постинги: 383
Коментари: 232
Гласове: 933
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930