Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2016 14:43 - Не оставайте длъжни
Автор: lastinline Категория: Други   
Прочетен: 2151 Коментари: 11 Гласове:
1

Последна промяна: 20.04.2016 15:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Когато някой ти услужи по някакъв начин,нали все казваме : Задължен съм ти. И ето още един страхотно позитивен призив от Библията. Да не оставаш длъжен на другите. За каквото и да се отнася. Да оцениш всяка добрина например,която си получил,така се получават добри отношения,взаимност и разбирателство.
Дори и ако съпоставим нещата относно финансовите дългове.
Колко е добре всеки да си върне това,което е взел назаем. Всеки ако мислеше така,например на държавно ниво...колко щеше да е различно. Например много "популярните",но вече позабравени кредитни милионери в България...щяха да са върнали всичко до стотинка в хазната на държавата за обществено добро. Все още сигурно се водят големи в бизнеса.......

Писанието:

..... Отдавайте на всички дължимото: комуто се дължи данък, данъка; комуто мито, митото; комуто страх, страха(БОГ); комуто почит, почитта.
Не оставайте никому длъжни в нищо, освен един друг да се обичате, защото, който обича другиго, изпълнява закона.

Понеже заповедите: "Не прелюбодействувай"; "Не убивай"; "Не кради"; "Не пожелавай"; и коя да било друга заповед се заключават в тия думи: "Да обичаш ближния си както себе си". image
 
10 Любовта не върши зло на ближния; следователно, любовта изпълнява закона.

Римляни 13 глава


Не оставайте длъжни и обичайте!!!!!






Гласувай:
1



1. oia - Обичта я има във всеки човек апри...
21.04.2016 10:53
Обичта я има във всеки човек априори.Любовта също. Това са различни функции.
Защо някой си, е решил някога назад във времето да унищожи това знание,и да ни поднасят изконното под формата на заповед, е въпрос. Обичта и любовта си имат точно определени места в индивида. Със заповед, или по заповед не се обича, нито се изживява някакво чувство, а още повече, че тези двете присъстват в индивида АПРИОРИ.
цитирай
2. lastinline - като заповед...
21.04.2016 11:55
възможно е защото е за доброто помежду ни. Да се акцентира предполагам. 10 заповеди ако бяха основа на моралът ни,животът колко различен би бил.
цитирай
3. oia - Моралът е заложен априори в инди...
21.04.2016 13:06
Моралът е заложен априори в индивида, и от там следват добродетелните функции в последствие. Как се заповяда да бъдеш добър?????? Заповедите не кореспондират с добродетелите. Заповедта е задължителна функция, а не свободна воля. И понеже последната е иззета от човека,са привнесени заповедите, които във вековете са наместени, като Висше представителство. Живота принадлежи на добродетелите, а не на заповедите. Заповедите обуславят подчинение, а не свободна воля.
цитирай
4. lastinline - ....
21.04.2016 14:46
човекът се оказа способен на големи злини и неблагодарност, аз никога не съм се хващал за думата "заповед" да ме тормози или нещо подобно . Основната цел на живота ни се оказва- да намерим Бог отново,защото заради злото човек беше изгубил връзка с Него. Чрез Христа я намира отново.
Заповедта се наложи защото човек имаше (и има) свободна воля, живееше в рая,имаше всички блага на земята,имаше близостта на Бога,не познаваше злото,смъртта и скръбта а избра да не слуша Бог. Кой му е виновен? Бог ли? .....Не мисля
цитирай
5. lastinline - ....
21.04.2016 14:49
за злите хора и нечестивите Бог ще бъде Съдия,за всички праведни обаче Той е Баща
цитирай
6. oia - Не се хващам за думата заповед, а не ...
21.04.2016 16:33
Не се хващам за думата заповед, а не приемам функцията заповед. Основната цел на живота е: еволюция чрез свободната воля, а Бога не е вещ, която се изгубва и се търси след това. Бога е ОТЕЦ на всичките и не е съдия---съдниците са делата. Той не съди. Всеки сам се осъжда, чрез деянията си. Човека има свободната воля, и избира, дали да е подвластен на злото, или не.
цитирай
7. lastinline - ...
21.04.2016 19:22
Кой казва,че Бог се изгубва...човек се изгубва без Бога. Като бездомно куче е без вяра.
Така е-Той е Баща на всички и затова и всъщност чака все още...за да се върнат и изгубените при Него. Да се върнат именно поради свободната си воля,не насила. Той ги търси,Той ги докосва нежно...Ето стоя на вратата и хлопам,ако отвори някой вратата ще вечерям с него и той с Мене...е писано. Само че хора дотолкова има възгордяни,че стават те съдници на Писанието и търсят недостатъци в написаното. Вярата се основава на Божието Слово. То е авторитетът,част е от Бог,Словото стана плът...останалото са безполезни човешки мъдрувания без реална сила. Вярата се основава на Божията Сила.
цитирай
8. lastinline - Защо някой си, е решил някога н...
21.04.2016 19:51
oia написа:

Защо някой си, е решил някога назад във времето да унищожи това знание,и да ни поднасят изконното под формата на заповед, е въпрос..

Бог е достатъчно силен и Всемогъщ за да опази Словото Си непокътнато до днес. И винаги е бил и винаги е. Това, че днес не е истинското Слово което е достигнало до нас,просто не е вярно. Всемогъщият Бог не би допуснал някой да промени посланието Му. Тогава какъв Бог би бил Той?
цитирай
9. lastinline - Още нещо по повод заповедите. Ко...
23.04.2016 13:34
Още нещо по повод заповедите. Когато човек обича някого,той вече не възприема неговата воля,желания,намерения като заповеди. Просто се съединява с него. Още повече се отнася когато човек заобича Бога.
..."Който се съединява с Господа е един Дух с Него..."
1 коринт. 6 гл.
цитирай
10. oia - Бог не допуска някой да променя п...
09.05.2016 09:13
Бог не допуска някой да променя посланието му, но ефекта на разваления телефон го допуска. Приятно ми е да коментираме темата, и за това си позволявам да продължа. Разликата между Слово и слова е огромна, и именно от това произтичат и заблудите и невежеството. Словото е непокътнато и не може да бъде, защото то е същина, а това е самия Бог. Словото на Бог е звуковата вибрация, която е в основата на съществуването. То е вечно и веднъж произнесено, не може да не се изпълни. В божието Слово има непостижими за човешкия ум тайни и за това се приема чрез Вяра. Относно заповедите---защо религията си служи със заповедна функция,а по точно--десетте божии заповеди?? Какво са те, и чия воля характеризират---и нима предпазиха света от уродливост??? Бог създава и не заповяда. Какво следствие предизвиква заповедта.
цитирай
11. lastinline - ....
28.05.2016 00:45
Предпазва ни да не пострадаме например. По същия начин както предпазваме едно дете да не си играе с електрическия контакт. Предпазва от злото. На мен винаги ми е било интересно как хората се подчиняваме на правила от сутрин до вечер. Например излизаме на улицата и спазваме определени правила на поведение, качваме се в автобус и в автобуса се съобразяваме с правила. Влизаме в аптеката - също има правила. На работа изпълняваме заповеди( дори и не наречени заповеди,но те са си такива),колкото и да не ни се иска. Влизаме в магазин за пазаруване,има също правила. ....И така от сутрин до вечер. Но на Бог заповедите не ни харесват.......Чрез 10-те заповеди става познаването на греха. Те са непостижими за спазване на 100 %,защото в човечеството живее грехът. Ако бяха постижими,нямаше да се наложи да дойде Исус. Той показа Бога,Той го изяви на хората. И каза вярвайте в Мен,ако сте видяли Мен,видяли сте Отца. Исус е пътят към Бога. Той дойде да върне всички при Бога. И направи Новия Завет,който сведе заповедите до 2. Обичай Бога и обичай ближния си както себе си. Това не е лоша заповед мисля: Обичай!!!!
Поздрави. Живи и здрави!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lastinline
Категория: Други
Прочетен: 417407
Постинги: 382
Коментари: 232
Гласове: 932
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930